Hogyan készítsünk házilag almabort?
Készítsd el saját almás almaborodat – egyszerű, gyors és finom
Tudtad, hogy október 21-e a Nemzetközi Őshonos Alma Napja? És mi lehetne jobb módja az ünneplésnek, mint friss, házi készítésű almabor készítése? Ha bonyolultnak gondolod, mi meggyőzünk az ellenkezőjéről. A házi készítésű almabor készítése könnyebb, mint gondolnád, és az így kapott íz mindenképpen megéri a fáradságot.
Almaválasztás – minden jó almabor alapja
Az első és legfontosabb lépés a megfelelő almák kiválasztása. Az érett, fekete vagy sötétbarna magú almák ideálisak, mivel ezekben van a legtöbb leve és édesség. Használhatsz lehullott, rovarok által károsított vagy varasodásos almákat is. Kerüld azonban a rothadt vagy penészes gyümölcsök használatát, amelyek negatívan befolyásolhatják az almabor ízét és minőségét. Miután az almák készen állnak, folytathatod a következő lépéssel – a zúzással.
Almazúzás – mechanikus vagy elektromos?
Az almabor elkészítéséhez össze kell törni az almákat. Az alma zúzása megkönnyíti a lé kinyerését, mivel megbontja a szerkezetüket. Ha csak kis mennyiségű gyümölcsünk van, egy kézi zúzó megteszi. Nagyobb mennyiségű alma esetén azonban célszerű elektromos zúzót használni, ami jelentősen felgyorsítja a munkát. Egyszerűen öntsük az almákat a tartályba, és a készülék elvégzi a többit. Mindkét esetben a héjjal és a magházzal együtt kell összetörni az almákat - nincs szükség semmit eltávolítani.
Must préselése – hogyan lehet a legtöbb levet kinyerni?
Az almák összezúzása után itt az ideje a préselésnek. Minél előbb kezded el a préselést, annál jobb – így megakadályozod az oxidációt, ami elronthatja az almabor ízét. Egy fa vagy rozsdamentes acél prés segítségével nyomást gyakorolnak a pépre és kinyerik a levet. A prések kapacitása eltérő, ezért érdemes előre átgondolni, hogy mennyi almabort szeretnél készíteni. Gyűjtsd össze a levet tiszta üveg vagy rozsdamentes acél edényekbe, és folytasd a következő lépéssel – a mielőbbi tartósítással.
A must tartósítása – frissen vagy sokáig eltarthatóan?
Azonnal szeretnéd élvezni a cideredet, vagy későbbre tervezed eltenni? Ha frissen szeretnéd fogyasztani a cideredet, csak öntsd egy kancsóba, és élvezd az egyedi ízét. Ha azonban tárolni szeretnéd a cideredet, akkor be kell zárnod. Kétféleképpen teheted meg ezt.
1. Befőzés fazékban
Helyezd a megtöltött üvegpalackokat (ne teljesen a tetejéig) egy befőttesüvegbe, és önts rájuk nyakig vizet. Melegítsd fel a vizet 75-80°C-ra, és tartsd ezen a hőmérsékleten 20-30 percig. Ezután vedd ki az üvegeket, zárd le dugóval vagy fedővel, és fektesd vízszintesen, hogy megfelelően záródjanak.
2. A must melegítése és közvetlen palackozás
A második lehetőség a must melegítése. Amint a must eléri a 85°C-ot, öntsük közvetlenül előmelegített üvegpalackokba. Ez minimalizálja az üvegtörés kockázatát. Töltés után azonnal zárjuk le az üvegeket, és fektessük oldalukra, hogy a fedél megfelelően zárjon.
Tippek a legjobb ciderhez
A legjobb íz eléréséhez különböző almafajtákat keverhet. Az édes almák finoman édes ízt adnak az almabornak, míg a savasabb fajták frissítő savanykás ízt.
Ne felejtsd el rendszeresen tisztítani a prést és a zúzót, hogy higiénikusak maradjanak, és mentesek legyenek a gyümölcsmaradványoktól, amelyek erjedni kezdhetnek.
Seprő nélküli mustot szeretne? A mustot finom ronggyal vagy szűrőzsákkal átszűrheti, hogy kristálytiszta legyen.
Házi almabor használata
A friss almabor kiválóan alkalmas közvetlenül a fáról való ivásra, de nem ez az egyetlen felhasználási módja. Finom meleg italt készíthetsz belőle olyan fűszerekkel, mint a fahéj, a szegfűszeg vagy a csillagánizs. Remekül ízlik házi készítésű szirupok, zselék vagy akár gyümölcsecet alapjaként is. És ha szereted az eredeti alkoholos italokat, próbáld ki az almabor erjesztését, hogy házi almabort készíts.
A házi készítésű almabor egy finom ital, amit bárki elkészíthet, akinek van almája, zúzója és prése. Akár úgy dönt, hogy télire tartósítja az almabort, akár frissen fogyasztja, biztosan értékelni fogja a friss ízét és aromáját. Ráadásul ez egy nagyszerű módja annak, hogy felhasználjuk a kertben termett felesleges almát. Miért ne próbálná ki? Készítse el saját házi készítésű almaborát, és fedezze fel a különbséget a bolti termék és az igazi házi készítésű termék között.
